Ondanks alle ontwikkelingen in digitale camera’s van de laatste jaren zijn er nog best veel beperkingen. Een daarvan is dat camera’s niet goed in staat zijn de witbalans van een scene goed te meten en te corrigeren. Foto’s met lamplicht gemaakt zijn de geel of te bruin van kleur, en in andere situaties is het te blauw, zoals de foto hierboven. Als je met RAW fotografeert is dat ook niet zo erg, want de pixels in het RAW-bestand zijn niet beïnvloed door de witbalansmeting van de camera. Wel wordt de gemeten kleurtemperatuur als een getal meegestuurd in het bestand naar de computer. Dat getal neem Lightroom over als de foto wordt geïmporteerd en is daarmee het startpunt voor de correctie. Maar meestal is het dan nog niet goed genoeg; hoe pas je de witbalans in Lightroom handig aan?

Witbalans in Lightroom corrigeren met een grijskaart?

Dit is het allerbeste, maar alleen in bijzondere omstandigheden toe te passen. De kleurtemperatuur van het licht moet redelijk homogeen zijn en je moet handige plek hebben waar je een foto van een grijskaart kunt maken. Na het importeren van je foto’s ‘meet’ je met de pipet in het deelvenster ‘Standaard’ in de Ontwikkelmodule wat de kleurtemperatuur eigenlijk moet zijn, en daarna kun je die meting kopiëren en plakken op de andere foto’s. 

Witbalans corrigeren zonder grijskaart.

Meestal is het onmogelijk met een grijskaart te werken; zoals bijvoorbeeld kortgeleden tijdens de opening van de ijsbaan WinterparadIJS in Amersfoort. Alles is heel dynamisch en er zijn verschillende kleuren licht, dus een grijskaart is geen optie.  De foto’s waren echter veel te blauw door het koude licht van buiten. 

Veel mensen proberen dan met de schuifjes van Lightroom de witbalans aan te passen; behoorlijk bewerkelijk en tijdrovend. Maar ook nu kun je meestal snel en effectief met de pipet een bijna perfecte witbalans instellen. Eigenlijk heel eenvoudig, maar probeer het uit, en je zult zien dat het werkt: zoek in je beeld een gebied dat egaal grijs zou moeten zijn, waarbij er best een variatie mag zijn tussen donkergrijs en bijna wit. Neem de pipet en zet die op dit gebied en je ziet meteen de kleuren in het gelid springen. Soms is het daarna nog niet helemaal zoals je wil, maar dat kun je dan veel gemakkelijker nog een beetje aanpassen aan je wensen. 

Dit is slechts één van de vele handigheidjes die je kunt leren met een cursus Lightroom. Kijk hier voor meer informatie, inclusief wanneer er weer een cursus gepland is. 

Op de foto hierboven heb ik dit toegepast; ik wist dat het dak nagenoeg wit zou zijn, dus dat heb ik gebruikt voor de correctie. Ook de foto die op de website van WinterparadIJS is gebruikt, de enthousiaste meiden met hun schaatsen is op deze manier van de goeie kleur voorzien.