Ik hou ervan zo veel mogelijk zelf te doen, ook het maken en onderhouden van mijn website. Met WordPress als basis kwam ik steeds een heel eind. Niettemin, het beviel toch niet helemaal. Beginnen met WordPress, een eenvoudige blog opzetten is niet zo moeilijk. Maar.. dan komt het kiezen van een thema, de functies uitbreiden met plugins, en dan met name een goeie plugin om je foto’s te tonen in galleries. Je hebt de keuze, eindeloos zoeken naar gratis thema’s en plugins, of her en der flink te betalen om enigszins zekerheid te hebben dat je een oplossing hebt op dat moment, maar die ook blijft werken na de zoveelste update van WordPress.

En toen kwam Adobe Portfolio in beeld. 

Een foto-website met Adobe Portfolio. 

Adobe is er begin 2016 mee begonnen, als een onderdeel van het Creative Cloud abonnement. Mijn nieuwsgierigheid gaf de doorslag Adobe Portfolioom een experiment te beginnen. En ik was volslagen verrast, in een paar uur had ik foto-website zoals ik die graag wilde, mooie lay-out, goed tonend op alle formaten schermen en met de meest noodzakelijke functies aanwezig. Het vullen van de galleries (bij Adobe Portfolio heten ze ‘projects’) gaat heel soepel via Lightroom. Wat wil een mens nog meer. 

Voor- en nadelen. 

Niets is perfect, ook Adobe Porfolio niet. Voor mensen die ook interesse hebben, dit zijn de belangrijkste nadelen zoals ik die zie:

  • ondanks de keuze-opties en variatiemogelijkheden voor de lay-out blijven de sites enigszins gelijkvormig
  • er geen blog-onderdeel, heel jammer, daarom moet ik mijn WordPress site als blog houden..
  • hoewel je de presentatie van je site in het Nederlands kunt omzetten, is de bediening in het Engels
  • je moet een CC-abonnement hebben. 

Maar daar staan de voordelen tegenover:

  • uitstekende presentatie van het beeld op PC, tablet en telefoon
  • maken en onderhouden gaat snel en effectief
  • je hoeft niets te programmeren, alles gaat via de grafische bediening
  • prima te vullen met Lightroom Mobile. 

Ik waag me eraan

Het is te hopen dat Adobe verder gaat met de ontwikkeling van Portfolio, want ik ga me eraan wagen. Mijn blogpagina hou ik voor fotografie tips, trucs en aankondigingen van workshops en dergelijke en hopelijk komt Adobe ook nog met een blog-optie, dan kan ik helemaal over. 

Hier is ie dan: de portfoliosite