Er is al heel veel geschreven wat beter is: in RAW of JPEG fotograferen. Eigenlijk voor mij niet echt een thema, ik fotografeer eigenlijk alleen maar in RAW. Alleen had ik laatst bij het in gebruik nemen van mijn nieuwe FUJI X-T1 een keer in JPEG gefotografeerd, met name omdat veel mensen beweren dat de kwaliteit van de JPEG’s uit de X-T1 zo goed is. Het was geen succes, ik had moeite contrast en kleur goed te krijgen in Lightroom, met name van enigszins onderbelichte foto’s. Dus maar eens een experiment opgezet, met een verrassend resultaat.

Wil je een cursus LIghtroom waar onder andere dit thema aan de orde komt, maar waar ook alle andere aspecten van Lightroom worden behandeld? Kijk hier voor meer informatie en stuur een mail via de contactpagina.

Op een zonnige dag heb ik twee foto’s gemaakt van dezelfde scene, een RAW en een JPEG, beide drie stops onderbelicht. Na importeren in Lightroom van beide de belichting weer opgedraaid, bij de RAW-foto gaf +3 stop een goed resultaat, maar bij de JPEG-foto moest ik bijna 4 stop corrigeren. En dan bleek het JPEG-beeld een veel te zwaar contrast te hebben gekregen en ook de kleuren worden onnatuurlijk. In volgorde, RAW en JPEG:

raw - foto  Cees Wouda (1 van 2)

RAW

jpeg - foto  Cees Wouda (2 van 2)

JPEG

Het RAW-bestand laat een ietwat fletse foto zien, maar dat is heel gemakkelijk aan te passen. Het blijkt echter heel lastig bij het JPEG-bestand weer het goeie contrast en de gewenste kleurindruk terug te krijgen. 

Wat is hier aan de hand? Mijn eerste idee was dat het door gebruik van de FUJI-camera kwam, alleen.. het effect blijkt soortgelijk als ik hetzelfde met de Nikon D700 herhaal. 

Mijn sterke vermoeden is dat hier een keuze van Adobe achter zit hoe een RAW- en hoe een JPEG-bestand worden behandeld in de RAW converter. Ik heb het experiment niet herhaald met Photoshop, maar op zich zit daar precies dezelfde RAW-convertor in, dus grote kans dat het resultaat hetzelfde is. 

Je kunt reageren op dit artikel als je een idee hebt wat hier aan de hand is, maar voorlopig hou ik het voor mezelf zeker op fotograferen in RAW! De foto bovenaan deze pagina was bewust een aantal stops onderbelicht, en de correctie in Lightroom verliep soepel. JPEG zou volgens mij geen goed resultaat hebben gegeven.