LIghtroom is een programma voor het  bewerken en organiseren van je fotobestanden. Voor 99 % van de fotografen kan het alles wat hij/zij nodig heeft en het is veel gemakkelijker te gebruiken dan Photoshop. Zelf gebruik Lightroom intussen een jaar of 8, en sinds die tijd heb ik geen ander bewerkingsprogramma meer nodig.

Cursisten hebben me verteld dat ze de eerste stappen met Lightroom zichzelf best konden aanleren, maar dat ze door de cursus te volgen zo veel sneller vooruit zijn gegaan, en zo veel meer van de handige foefjes van Lightroom hebben geleerd dat ze de cursus enorm aanbevelen.

De cursus Lightroom wordt gegeven in zes lessen van twee uur, en wordt ondersteund met instructievideo’s op Youtube, waardoor deelnemers na een cursusavond of later terug kunnen kijken wat er behandeld is en hoe ook weer ging. Kijk hier naar een voorbeeld:


Alle mogelijkheden van Lightroom worden uitgebreid behandeld; een globale indeling van de lessen:

  1. inleiding, beheer van fotobestanden met de bibliotheekmodule van Lightroom
  2. het verbeteren van foto’s met het standaardgereedschap van de ontwikkelmodule
  3. vervolg ontwikkelmodule, met onder andere lokale aanpassingen
  4. verdere gereedschappen van de ontwikkelmodule met onder andere ruisreductie, verscherpen en correctie van lensfouten
  5. afdrukken met de eigen printer en het maken van presentaties
  6. web- kaart- en boekmodule en vele tips en trucks

Op verzoek kan deze cursus voor groepen van minimaal zes deelnemers worden georganiseerd, bijvoorbeeld voor fotoclubs. De kosten zijn dan 150 Euro per deelnemer inclusief BTW plus reiskosten, hierbij zorgt de club zelf voor een geschikte locatie. 

Voor mensen die niet veel tijd hebben, geef ik ook een cursus één op één in Amersfoort of omgeving; de praktijk wijst uit dat dat in ongeveer de helft van de tijd kan, dus in ongeveer zes uur totaal. Ik reken daarvoor 100 Euro voor de eerste twee uur, en dan voor het vervolg 35 Euro per uur (deze bedragen zijn exclusief BTW).  

Een voorbeeld van bewerking met Lightroom; het eerste beeld is van het RAW-bestand uit de camera: onderbelicht om te voorkomen dat bepaalde delen van de foto overbelicht raakten. Het tweede is na een aantal aanpassingen met de ontwikkelmodule van Lightroom.
vb lightroom foto  Cees Wouda (1 van 1)