Tijdens de cursus Lightroom krijg ik vaak vragen over wat Lightroom precies met je foto-bestanden doet. Hier een aantal vragen en antwoorden. Mocht je meer vragen hebben, reageer dan op dit bericht, dan breidt ik het lijstje met vragen en antwoorden uit. 

Ben je geïnteresseerd in Lightroom en wil je er veel meer van weten? Ik geef een cursus waarin alles aan de orde komt. Kijk hier voor meer informatie. 

Wat is ‘Importeren’ eigenlijk?

Het belangrijkste is dat Lightroom tijdens het importeren leert waar de fotobestanden staan op de harde schijf. Die informatie slaat het programma op in het catalogusbestand. Daarna kun die foto zien in Lightroom en kun je dingen mee doen, zoals trefwoorden toekennen of bewerkingsstappen toepassen. Verder verandert Lightroom niets aan de fotobestanden zelf, die worden alleen maar ‘gelezen’. 

Daarnaast kan Lightroom tijdens het importeren de fotobestanden op een gewenste plek op de harde schijf zetten. Dat gebeurt zeker tijdens het importeren vanaf een geheugenkaart uit de camera, maar het kan ook als je voor de eerste keer dat je Lightroom gebruikt je bestaande fotobestanden op de harde schijf wil importeren. 

Ik heb al veel foto-bestanden op mijn harde schijf staan, kan ik die daar laten staan als ik met Lightroom ga werken?

Veel mensen hebben mapnamen gebruikt om hun foto’s te ordenen en terug te kunnen vinden; “vakantie Griekenland”, “verjaardag Henk”, etc. Als je dat graag zo wil laten, dat kan. Je selecteert in het Importscherm de mappen met foto’s die wil importeren en bovenaan in het scherm kies je ‘Toevoegen’. Na het importeren vind je dan dezelfde mappen terug in de bibliotheekmodule in het linkerzijscherm. 

Als je deze aanpak graag wil blijven gebruiken, prima, maar je haalt niet het uiterste uit het programma. Foto’s terugzoeken moet je nog steeds doen door door je mapnamen heen te scannen tot je gevonden hebt wat je zoekt. In Lightroom zijn daar eigenlijk de trefwoorden voor bedoeld. Door aan een serie foto’s de trefwoorden ‘verjaardag’ en ‘Henk’ toe te kennen kan Lightroom de foto’s supersnel voor je terugvinden. 

Kan ik foto’s en fotomappen verplaatsen op de harde schijf?

Ja, dat kan, maar doe dat alsjeblieft in Lightroom en niet in Windows Verkenner of Mac Finder, want anders verliest Lightroom het zicht op waar de foto’s staan. In de bibliotheekmodule van Lightroom kun je in het linkerzijscherm foto’s en mappen verslepen van de ene plek naar de andere, net als in Verkenner of Finder. Lightroom vraagt dan of de bestanden op de harde schijf moeten worden verplaatst of dat je de actie wilt annuleren. 

Kan ik fotobestanden ook op een externe harde schijf zetten?

Jazeker, maar het kan zijn dat je de externe schijf nog niet ziet staan in het lijstje van schijven in de bibliotheekmodule. Je kiest dan de ‘+’ naast het woord Mappen in het linkerzijpaneel van de bibliotheekmodule en kiest de optie ‘Map toevoegen’; je krijgt dan een Verkenner- of Finderscherm waarin je wel naar de externe harde schijf kunt gaan om daar een hoofdmap aan te maken voor foto’s. Als dat gedaan is, zie je wel de externe schijf en kun je fotobestanden naar die hoofdmap slepen. 

Waar vind ik mijn bewerkte foto’s?

Die zijn er niet, althans niet binnen Lightroom. Lightroom leest steeds weer je originele bestanden en slaat per foto in zijn catalogusbestand wat je met die foto hebt gedaan en laat dat zien. Pas als je een foto  vanuit Lightroom exporteert en in een JPEG-bestand omzet, is er sprake van een bewerkte foto, die je op je harde schijf kunt terugvinden. 

 Wat is het catalogusbestand?

Dat is een heel belangrijk bestand met de extensie .lrcat waarin Lightroom van alles vastlegt over je foto’s, waar ze staan, welke bewerkingsstappen je hebt toegepast, enzovoort. Lightroom nodigt je geregeld uit om er een back-up van te maken; dat is zeker een aanrader. Zelf heb ik nog nooit meegemaakt dat het bestand plotseling niet meer bruikbaar was, maar je weet nooit. Zorg dus dat die back-up minstens één keer per week gemaakt wordt op een andere harde schijf dan waar je  waar je catalogusbestand staat. 

Ik zie ook nog heel veel Preview-mappen bij het catalogusbestand staan, wat moet ik daarmee?

Niets; Lightroom maakt die mappen om wat sneller te kunnen werken, maar wat er in staat is onbelangrijk voor de gebruiker.