Mappen in Lightroom versus mappen op de harde schijf.

In de Bibliotheekmodule van Lightroom zie je aan de linkerkant onder Mappen, de mappen die ook op de harde schijf staan en waar fotobestanden in ondergebracht zijn tijdens het importeren in Lightroom. Je verwacht dan ook dat die structuur één-op-één gelijk is aan wat je met Verkenner van Windows of Finder van de Mac ziet. Toch kunnen hier een aantal verschillen ontstaan waarvan sommige tot een echt zoekplaatje kunnen leiden. 

Terugvinden waar je map met foto’s op de harde schijf staat.

Het eerste verschil is, dat de fotomappen mogelijk niet op het hoogste niveau op de harde schijf staan; kortom, het hoogste niveau in Lightroom komt niet overeen met het hoogste niveau in de Verkenner/Finder. Om dat helder te krijgen kun je altijd in Lightroom nagaan waar de map precies op je harde schijf staat. Met de muis op de betreffende map roep je het contextmenu op en daarin kies je ‘Tonen in Verkenner’ of ‘… Finder’. Zo kunnen ook twee mappen die je beide in Lightroom op het hoogste niveau ziet, op twee verschillende plekken in de boomstructuur op de harde schijf staan. 

Een bijzonder geval.

Ook heb ik een keer gemerkt bij iemand die ik hielp met het organiseren van zijn bestanden dat een map met foto’s op het hoogste niveau in Lightroom op de harde schijf deel uitmaakte van de boomstructuur die daaronder zichtbaar was. Bijvoorbeeld, er was sprake van een datumstructuur, met mappen en submappen volgens de ordening jaar/maand/dag, met ‘fotomap’ als hoogste niveau. Één van de maanden in 2016 was echter op hetzelfde niveau zichtbaar als de ‘fotomap’. Op de harde schijf weergegeven in Verkenner/Finder was die maand wel netjes onderdeel van de datumboom. In Lightroom waren de foto’s alleen te zien in de maandmap op het hoogste niveau. Om dit te herstellen wil je in eerste instantie die maandmap in de Bibliotheekmodule verslepen naar de naar de plek waar hij thuishoort, echter, omdat de fotobestanden op de harde schijf zich al op de goede locatie bevinden reageert Lightroom niet op de sleepactie, overigens ook niet met een melding dat dit niet kan. Met een simpele actie kun je dit toch oplossen: maak een nieuwe hoofdmap op het hoogste niveau, bijvoorbeeld met de naam ‘Opruimen’, dan kun je de maandmap daar wel in onderbrengen; Lightroom komt netjes met de vraag of de map op de harde schijf moet worden verplaatst; antwoord ‘Verplaatsen’. Daarna kun je als tweede actie deze map alsnog verplaatsen naar de plek waar je hem wil hebben. De map ‘Opruimen’ is hierna weer leeg en kan worden verwijderd.