In het bos is alles groen.. Maar de camera weet niet dat je in een bos bent. De foto bovenaan deze pagina is genomen met een Fuji X-T1 en heeft een duidelijke fout in de kleurtint. De kleuren zijn verschoven van netjes groen naar overdreven magenta; en dat met de automatische witbalans ingesteld. Het merk camera doet er niet toe, ook bij Nikon en Canon wordt een dergelijke scene niet goed weergegeven.

In verreweg de meeste gevallen doet de automatische correctie van de witbalans het best prima, dus daarom gebruik ik die eigenlijk altijd. In een ruimte met licht van gloeilampen schiet de correctie van de kleurtemperatuur meestal tekort, maar met een kleine aanpassing in Lightroom kan het beeld netjes worden gecorrigeerd. Echter, de camera’s voeren nog een tweede correctie uit, ze proberen ook de kleurtint op een schaal van groen naar magenta te meten en daarvoor de corrigeren. En daar gaat het nog wel eens fout. Een foto met veel rood-paarse kleuren wordt ‘vergroend’, en een foto met veel groen wordt richting paarsachtig verschoven.

In de foto hierboven voerde de camera een correctie uit die in Lightroom te zien was als een verschuiving naar +42 richting magenta op een schaal van -150 tot +150. Als de camera geen correctie van de kleurtint had uitgevoerd, dan was het groen, hoewel nog niet perfect, veel natuurlijker naar voren gekomen zoals in onderstaande foto te zien is, met kleurtint op 0 in Lightroom.

Tintcorrectie op 0